Waarop moet je letten bij het kopen van een bureaustoel?

Waarop moet je letten bij het kopen van een bureaustoel?

Het kopen van een bureaustoel is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn ontzettend veel aanbieders en nog veel meer soorten bureaustoelen. Je kan als uitgangspunt de NPR certificering nemen – dit is de certificering die garandeert, maar omdat een goede certificering vaak hoog oploopt in de prijs kan je ook specifieker kijken naar persoonlijke wensen teneinde kosten te besparen. Op welke elementen moet je letten? Expert Mark van der Sloot legt uit.

Let op je postuur

Je moet ten eerste letten op je eigen lichaam: hoe groot ben je? Hoe zwaar ben je? Ben je lang? Behoef je een speciale maat? Op de meeste bureaustoelen past iedereen maar stel je bent wat tengerder, dan is het goed zaak om op te letten dat de armleggers niet te ver uit elkaar staan zodat ze alsnog ondersteuning kunnen bieden voor jouw postuur. Indien je klein bent is het van belang om te kunnen kiezen voor een kleine gasveer en voor lange personen is evenzeer van belang dat de gasveer van de juiste maat is. Ben je zwaarder dan 110 kg? Kies dan voor een bureaustoel met een draagkracht tot 150 kg, dan ben je zeker van een mechaniek die jouw lichaam optimaal kan ondersteunen en genoeg weerstand biedt bij beweging.

Let ook goed op de zitdiepte. Als je langer bent is het comfortabeler om de zitting dieper te kunnen afstellen zodat je benen alsnog op een 90 gradenhoek zitten. Ook rughoogte en lendensteun zijn van groot belang. De lendensteun ondersteunt je lende waardoor je bekken iets naar voren worden gedrukt, zodat je een mooie S-vorm in de rug hebt. Heb je een holle rug? Kies dan voor een in diepte verstelbare lendensteun; deze kan je met een pompje oppompen zodat er meer druk in de rug is, hetgeen in dat geval aangenaam kan zijn.

Luister naar je lichaam

Om klachten te voorkomen en te verhelpen is het van belang dat je een bureaustoel kiest die je optimaal ondersteunt. Dit is het geval wanneer de bureaustoel uitgerust is met alle ondersteuning die je lichaam kan wensen: van zachte armleggers tot aan een verstelbare lendensteun. De NPR-certificering is hier het beste uitgangspunt.

Leunen en mechaniek

Maar ook van belang is wat voor jou comfortabel voelt. Leun je graag naar achter? Dan geeft een netweave-stoffering een fijne en flexibele ondersteuning. Wil je juist meer ondersteuning? Kies dan voor een rugleuning van stof. De mechaniek is ook van groot belang voor groots comfort. De meeste stoelen maken gebruik van een synchroonmechanisme. Hierbij buigt de rugleuning op een bepaalde verhouding mee met de zitting. Deze verhouding is meestal 1:2. Je kan deze mechaniek veelal instellen op weerstand: hoe zwaarder je bent hoe meer weerstand de stoel biedt. Er bestaan ook mechanismen die in een vaste 90 gradenhoek bewegen. Dit heeft voornamelijk een schommelstoeleffect.

Armleggers

Armleggers zijn van belang voor goede ondersteuning die RSI tegengaat. Sommigen vinden brede armleggers fijn zodat je je armen overal kwijt kan. Anderen vinden armleggers juist ballast omdat ze veel schrijven. Indien je veel leest kan het juist fijn zijn om armleggers te hebben: zo kan je comfortabel achterover leunen terwijl je leest. Ook is van belang hoe je armleggers wil gebruiken: ver naar voren of juist naar achteren ingesteld? Daarbij moet je nagaan wat voor bereik de armleggers hebben.

Overweeg de functies

Stel jezelf de vraag waar je bureaustoel voor gaat gebruiken en hoe vaak je deze gaat gebruiken. Gebruik je de stoel alleen of zijn er meer mensen die de stoel gebruiken? Dan is het goed zaak om een goed afstelbare stoel aan te schaffen. Sta je veel tijdens het werk? Op het moment dat je veel staat is een stoel met veel opties wellicht minder nodig omdat je de gezonde houding voornamelijk al put uit het feit dat je een dynamische werkhouding hebt. Ook kan je kiezen voor een ondersteunende zadelkruk die het mogelijk maakt om gemakkelijk over te gaan van zitten naar staan.

Wat voor vloer heb je?

Let ook goed op de wielen. Als je een harde vloer hebt dan zijn zachte wielen geschikter zodat je niet wegschiet wanneer je een klein stukje wegrolt. Dit is ook goed om krassen op de vloer te voorkomen. Heb je tapijt als ondervloer? Kies dan voor harde wielen zodat je makkelijk rolt. Bij zachte wielen komen haartjes vast te zitten tussen de wielen, waardoor je minder mobiel bent op je bureaustoel.

Stoffering

Ook stoffering is van groot belang. Indien goede ventilatie hoog in het vaandel staat, dan is wol de beste optie. Deze stoffering is vaak iets duurder maar kwalitatief zeker hoger dan polyester. Daarnaast is het comfortabeler. Ook netweave is een erg ventilerende oplossing, maar de samenstelling is vaak synsthetisch, zodat deze wel ventileert maar alsnog transpiratie in de hand werkt.

Conclusie

Bij de keuze van een bureaustoel is de keuze erg groot en de relevante aspecten van een zijn dan ook omvangrijk. Let al met al op de volgende aspecten: je postuur, de behoefte aan ondersteuning, de mechaniek, armleggers, de manier waarop je de stoel gebruikt, de wielen en de stoffering.
Reactie plaatsen